Karaoke – mukava harrastus musiikin parissa

Uncategorized
syyskuu 14, 2018

Nykyään monet ovat sitä mieltä, että laulutaidoilla ei ole enää merkitystä, sillä kenen tahansa lauluääntä voidaan muokata tietokoneella mestarilaulajien tasolle. Näin varmasti onkin jollain tasolla, mutta yhä edelleen on monia, jotka osaavat arvostaa aidosti taitavaa laulajaa, joka saa suorituksellaan kylmät väreet virtaamaan. Tässä tekstissä teemme katsauksen karaoken maailmaan: mistä harrastus on lähtöisin, mitä karaokelle kuuluu nykyään ja miten harrastuksen voi aloittaa.

Karaoke on kotoisin auringonnousun saarilta

Äkkiseltään voisi kuvitella, että karaoke on kotoisin esimerkiksi Etelä-Euroopasta tai Yhdysvalloista, missä ihmiset eivät ujostele toisten edessä parastaan tehdessään. Niinpä lieneekin hieman yllättävää, että karaoke on peräisin Japanista, missä ihmisiä pidetään stereotyyppisesti hieman ujoina. Kuten linkin artikkeli kertoo, sana “karaoke” on yhdistelmä sanoista “kara” sekä “ōkesutoran”, joten se tarkoittaa vapaasti käännettynä “vokaalitonta orkesteria”.

Japanilaista Daisuke Ionueta pidetään ensimmäisen karaokelaitteen kehittäjänä. Harmikseen hän ei kuitenkaan patentoinut laitetta, mikä mahdollisti muiden yrittäjien tulemisen alalle. Karaoke levisi nopeasti muualle maailmaan, ensin ns. “karaokebokseina”, joita pystyi vuokraamaan ja myöhemmin kotiteatterityyppisinä laitteina. Kappalevalikoiman kasvaessa ja tekniikan kehittyessä karaokelaitteita alkoi ilmestyä myös yökerhoihin.

Karaoke Suomessa

Kuten todettua, on kenties hieman yllättävää, että karaoke on peräisin Japanista. Kenties vähemmän yllättävää on, että harrastus on noussut maassamme erittäin suosituksi, sillä suomalaisiahan pidetään japanilaisten kanssa hyvin samankaltaisina. Suomeen karaoken kerrotaan rantautuneen vuonna 1991, jolloin maamme ensimmäiset karaokeravintolat avattiin. Joidenkin muistikuvien mukaan ensimaistiaisia karaokesta saatiin ruotsinlaivoilla jo muutamaa vuotta aiemmin, mutta suomalaisia kappaleita ei vielä tuolloin ollut saatavilla karaokelevyinä.

Suomi tunnetaan maailmanmestaruuskilpailujen maana, sillä maassamme kilpaillaan niin saappaanheiton, eukonkannon kuin suopotkupallonkin MM-titteleistä. Täten onkin täysin luonnollista, että karaoken ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin suomalaisten toimesta Heinolassa. Myöhemmin MM-kisoja on järjestetty niin Thaimaassa, Kanadassa kuin Singaporessakin. Suomalaiset ovat menestyneet kisoissa kohtalaisesti, muun muassa vuonna 2005 sittemmin Idolsin voittanut Ari Koivunen sijoittui kolmanneksi, ja vuonna 2010 Suomi juhli voittoa niin miesten kuin naistenkin sarjoissa.

Lauluharrastuksen voi aloittaa jo lapsena

Karaokeharrastuksen aloittaminen on luontevinta jo lapsena, jolloin ei vielä ujostele omia taitojaan. Kotona voi harjoitella vaikka ilman laitteitakin esimerkiksi tuttuja lastenlauluja tai koulussa opeteltuja kappaleita laulaen. Laulamisella ja musiikin harrastamisella on lasten kehityksen kannalta hyödyllisiä vaikutuksia, joten kaikkien kannattaisi lauleskella kotona lapsiensa kanssa. Myös lapsille ja nuorille järjestetään pilke silmäkulmassa karaokekilpailuja, joissa kaikilla osanottajilla on taatusti hauskaa. Kiinnitä huomiota itsesi ja lapsen ulkonäköön ja vaatetukseen, sillä onhan kalleimpasi hetken aikaa huomion keskipisteenä. Jos lapsen kengät, housut ja paidat ovat jo kuluneita, sivustolta kidsbrandstore.fi tilaat näppärästi uusia tilalle. Toki laulutaito on kuitenkin pääosassa, mutta kukapa ei haluaisi olla parhaimmillaan hetkenä, joka luultavasti tallentuu ikuisesti muistin sopukoihin!

Jos musiikkikärpänen ei puraissut nuorena, ei silti ole liian myöhäistä aloittaa karaokeharrastusta. Maamme on karaokeravintoloita pullollaan, ja ainakin suurimmissa kaupungeissa voi testata laulutaitojaan käytännössä joka ilta. Jos omia taitojaan häpeilee, on kannattavinta hankkia omat karaokelaitteet. Kiinnostuksen tasosta ja rahatilanteesta riippuu, millaiset laitteet kannattaa hankkia. Edullisimmillaan pärjäät mikrofonilla ja YouTube-videoilla, mutta laulutaitoaan kehittävän kannattaisi hankkia ainakin kunnon säädöillä varustettu karaokevahvistinsetti kaiuttimineen sekä jonkinlainen laite äänen tallentamiseen. Laulutaito kehittyy parhaiten omaa ääntään kuuntelemalla ja viisaammilta vinkkejä kysymällä.

culture