Kuva ja ääni: parhaat kaverit tunnelman luomisessa

Uncategorized
heinäkuu 9, 2022

Kesällä on aikaa rentoutua, mutta toisinaan tulee vastaan sellaisia tilanteita, joissa rentouttavan tilan eteen joutuu tekemään vähän töitä. Rentoutumiseen on monta eri reittiä, ja kaikilla meillä on oma tapa rentoutua jollakin tavalla.

Mökkeily on monelle suomalaiselle varma tapa rentoutua näin kesällä ja se on jopa terveydelle hyödyllistä, koska mökillä tulee vietettyä todennäköisesti enemmän aikaa ulkona, ja tämä puolestaan edistää sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä. Mökeillä ihmiset nukkuvat keskivertoa paremmin ja ulkoilevat enemmän. Lisäksi monen verenpaine laskee mökillä ja ylivireysoireet vähenevät.

Olit sitten mökillä tai kotona, fyysisen tilan, jossa aiot rentoutua, roolia on vaikea olla painottamatta: se, millaisessa ympäristössä olet, vaikuttaa siihen, tuleeko rentouduttua ollenkaan vai ei. Sisustuksella ja tilan ulkoisella olemuksellakin on tässä merkittävä rooli. Koska ihmiset ovat audiovisuaalisia olentoja, kannattaa harkita taustakuvia eri väreissä ja lisätä tilaan mielimusiikkia. Nämä voivat toimia taustana, jolla voit sitten vaikka lukea, askarrella tai jumpata.

Yhdistä kuvaa ja ääntä

Siinä vaiheessa kun valitset taustakuvia eri väreissä omaan tilaasi, kannattaa välttää räjähtäviä taustakuvia ja värejä; suosi ennemmin pehmeitä ja lämpimiä sävyjä. Vaaleissa väreissä on myös se etu, että heijastavat luonnonvaloa paremmin, ja tämä puolestaan kohottaa tutkitusti mielialaa. Pimeämmässä ja kylmillä väreillä sisustetussa tilassa nukahdat helpommin ja stressaantuneena nukkuminen ei poista itse stressiä.

Musiikin kohdalla on suotavaa valita totta kai sitä omaa lempimusiikkia, mutta äänenvoimakkuus kannattaa pitää matalalla, jos tarkoitus on tehdä jotain muuta kuin vain kuunnella musiikkia. Lempimusiikkisi sanat ja sävelet osaat takuulla jo ulkoa, joten niiden aktiivinen kuunteleminen ei ole se tärkein pointti. Sen sijaan riittää, että kuulet vivahteita ja ihan vain vaikka kertosäkeen alun. Tämä auttaa alitajuisesti rentoutumaan, ja toimii entistä paremmin matalilla taajuuksilla.

Omaa tilaa luodessa kannattaa tutustua siihen, mitä kaikkea muut ovat tehneet. Kuvan ja äänen yhdistämisestä on kirjoitettu paljon eikä mikään ihme; aihe kiinnostaa monia, sillä yhä useampi haluaa itselleen nimenomaan rentoutumiseen tarkoitetun tilan kaiken nykyajan kiireen ja informaatiotulvan keskellä.

Kerralla kuntoon

Kaiken tämän luettuasi saattaa rentouttavan tilan luominen näyttää kaikelta muulta paitsi rentouttavalta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että tällainen asia kannattaa hoitaa kerralla kuntoon, jotta siitä ei tarvitse huolehtia kuin vain kerran. Eli vanha kunnon “hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” on mottosi myös tässä.

Ei ole mitenkään väärin palkata ihan ammattilainen suunnittelemaan vaikkapa askarteluhuone. Tällöin pitää kuitenkin kommunikaation toimia moitteettomasti, jotta ammattilainen saa juuri oikeanlaisen kuvan sinun odotuksistasi. Jos pelkäät tähän liittyvän joitakin riskejä, voit myös suunnitella tilan itse. Tässä korostuu erityisesti oma taustatyö ja siihen kannattaa varata vaikkapa kokonainen viikonloppu. Jos suinkin mahdollista, tee työ siinä tilassa, joka on tarkoitus muuttaa rentoutumisen tyyssijaksi, jotta tunnet kyseisen tilan joka neliösentin.

Oman tilan suunnittelussa saa käyttää persoonallisuutta ja on ihan normaalia, että jotkin vieraat kummeksuvat valintojasi. Tällaisista kommenteista ei sinänsä kannata välittää, sillä tärkeintähän on nimenomaan se, että sinä itse viihdyt vaikkapa omassa askarteluhuoneessasi ja pystyt rentoutumaan siellä.

culture