Musiikki luo juhlatunnelman – myös lemmikeille

Uncategorized
joulukuu 9, 2022

Ei ole yllätys, että musiikki vaikuttaa tunteisiin aktivoimalla aivoissa niihin liittyviä alueita. Musiikki voi ilahduttaa, lohduttaa tai saada jopa itkemään ja nostaa ihon kananlihalle. Lisäksi musiikin avulla voi käsitellä vaikeita tunteita, kuten surua ja vihaa. Tunteiden kautta musiikki vaikuttaa myös tunnelmaan. Kaikilla lienee kokemusta siitä, kuinka osuva kappalevalinta nostattaa hieman lässähtäneen biletunnelman ja melankolinen musiikki puolestaan saa mielen alakuloiseksi, vaikka juhlat muuten olisivat onnistuneet.

Musiikki vaikuttaa ihmisten lisäksi myös lemmikkeihin, vaikka ne eivät välttämättä pidäkään juuri siitä musiikista kuin niiden omistaja kuvittelee. Ei siis ole lemmikinkään kannalta samantekevää, millaista musiikkia kotonasi ja juhlissasi soitetaan. Kun otat karvaisen kaverisi mukaan sekä musiikkivalintoihin että kodin sisustukseen, tuloksena on enemmän kuin tyytyväinen lemmikki.

Muista koira kodin kalustuksessa

Jokainen lemmikki ansaitsee kodin, joka on sekä turvallinen että mukava. Lemmikin omistajan vastuulla on varmistaa, että koti on tällainen. Koiran kuuluu saada esimerkiksi oma rauhallinen nukkumapaikka sekä kylliksi leluja ja virikkeitä. Koiran portaat puolestaan helpottavat nousemista omistajan sänkyyn tai sohvalle ottamaan torkut, mikäli tällainen on sallittua. Kätevät koiran portaat ovatkin erityisesti pienikokoisten koirarotujen omistajien kodeissa kovassa käytössä. Lemmikin omistajat tietävät myös, että huonekalujen tekstiilien tulisi olla kulutusta kestäviä ja helposti pestäviä. Koiran portaat lisäävät myös turvallisuutta, kun lemmikki ei loukkaa itseään yrittäessään hypätä tasolle, joka on sille liian korkea.

Turvallisessa kodissa on myös varmistettu, ettei lemmikki pääse karkaamaan eikä syömään sille sopimattomia tai jopa vaarallisia aineita. Usein niin sanottu häiriökäyttäytyminen, kuten vaikkapa kenkien tai tuolinjalkojen pureskelu, johtuu pohjimmiltaan vain virikkeiden puutteesta. Siksi on tärkeää, että koiralla on kylliksi leluja ja että niitä myös käytetään aktiivisesti.

Musiikki saa vieraat viihtymään juhlissa

Kun koti on kunnossa, on aika järjestää juhlat. Musiikkilistaa laatiessa kannattaa muistaa, että liian kovaääninen ja levoton musiikki saattaa lisätä stressin määrää niin illan kaksi- kuin nelijalkaisillakin vierailla. Tutkimusten mukaan koirat, jotka saavat nauttia rauhallisesta musiikista, haukkuivat vähemmän ja olivat enemmän paikoillaan. Rauhallisen musiikin todettiin myös hidastavan sydämen sykettä. Monet tutkimukset osoittavat, että koirat pitävät erityisesti klassisesta musiikista.

Liian rauhallisia juhlia kukaan ei tietenkään silti halua! Kenties paras soittolista onkin sellainen, jossa vuorottelevat rauhalliset ja vauhdikkaammat kappaleet. Koirien on todettu pitävän esimerkiksi reggaemusiikista ja pehmeästä, leppoisasta rockista. Nämä tuovat sopivasti energiaa, mutta ovat samalla tempoltaan kohtalaisen rauhallisia ja ennakoitavia. Samat genret ovat usein myös ihmisten mieleen, joten niitä ei kannata unohtaa, kun suunnittelee juhlien musiikkivalintoja.

Muistathan myös, että äänenvoimakkuus kannattaa pitää maltillisena, jotta keskustelu onnistuu myös musiikin soidessa. Äänen volyymi tuppaa kohoamaan erityisesti, mitä pidemmälle ilta etenee. Siksi välillä kannattaa tehdä tilannearvio – myös omien ja lemmikin korvien vuoksi. Viisasta on muistaa myös mahdollisia naapureita ja tiedottaa heitä juhlista jo etukäteen.

Äänivirikkeitä lemmikille

Kun juhlat ovat ohi ja on taas arjen vuoro, musiikin ja äänten merkitystä lemmikille ei kannata unohtaa. Jos joudut jättämään koiran pitkäksi aikaa yksin kotiin, hyvin valittu musiikki voi saada sen tuntemaan olonsa tyynemmäksi ja vähemmän yksinäiseksi. Jotkut ovat myös kokeneet hyväksi ratkaisuksi jättää äänikirjan soimaan lemmikille ollessaan itse poissa. Äänikirjan kuuntelemisen on todettu myös tutkimuksissa rauhoittavan lemmikkejä huomattavasti. Syyksi on arveltu ihmisäänen erityistä merkityksellisyyttä lemmikeille.

Olipa arki tai juhla, äänivirikkeiden tärkeyttä ei siis voi vähätellä. Lemmikit, kuten me ihmisetkin, tarvitsevat sopivassa suhteessa rauhallista ja vauhdikkaampaa musiikkia, jotta erilaiset tarpeet rentoutumisesta virkistymiseen tulevat täytetyiksi. Parhaiten musiikista nautitaan yhdessä ystävien kanssa, kauniissa ja tarkoituksenmukaisesti myös lemmikille varustetussa kodissa.

culture