Musiikki viimeistelee juhlatunnelman

Uncategorized
joulukuu 20, 2022

On vaikea kuvitella elämän tärkeimpiin käännekohtiin liittyviä juhlia ilman musiikkia. Hautajaisissa harras tunnelma syntyy pitkälti musiikin ansiosta, häissä musiikki herkistää ja kohottaa tunnelmaa sekä korostaa tilanteen ainutlaatuisuutta. Koska musiikki on erityisen toimiva tunnelmanluoja, sitä ei kannata unohtaa pienemmissäkään kekkereissä. Musiikkivalinnat vaikuttavat juhlien ilmapiiriin ja vieraiden mielialaan, olipa vierasmäärä mikä tahansa.

Puhelin, DJ vai bändi?

Juhlamusiikin valintaan on monta vaihtoehtoa. Vaatimattomimmillaan musiikkia soitetaan suoraan puhelimelta tai tietokoneelta suoratoistopalvelun kautta, parhaimmillaan paikalle on pestattu ammattilaisbändi. DJ taas on valinta näiden kahden ääripään väliltä. Se, mihin vaihtoehtoon päädytään, riippuu luonnollisesti juhlien budjetista ja sisällöstä. Joskus, erityisesti pienemmissä bileissä, voi luoda lisähauskuutta sillä, että kaikki saavat soitella omia suosikkejaan koneelta. Tällöin vaarana on toisaalta se, että ilta päättyy kaaokseen tai suukopuun, kun musiikkivalinnat eivät käy yksiin.

Mikäli tällaisen tilanteen haluaa välttää, saattaa ehkä olla parasta kutsua ammattilainen paikalle. Työkseen musiikkia soittava DJ tai bändi osaa lukea tehokkaasti juhlien tunnelmaa ja soittaa sellaista musiikkia, mitä kullakin hetkellä kaivataan. Toki heille voi myös esittää toiveita ja niitä toteutetaankin, mutta viime kädessä valinta on esiintyjän ja kokonaisuus säilyy ehyenä. DJ:llä on valttinaan muun muassa suuri musiikkivalikoima, live-esiintyjä taas luo oman, jäljittelemättömän tunnelmansa.

Mieti, millaisen tunnelman haluat

Juhliin toivottu tunnelma voi olla monenlainen. Mieti etukäteen, haluatko juhlallisuutta, biletunnelmaa vai jotakin muuta. Toimiva yhtälö voi olla myös se, että tarjolla on monenlaista musiikkia, joka vaihtuu illan edetessä vaikkapa rauhallisemmasta tanssimusiikkiin. Omista toiveista on hyvä olla tietoinen jo siinä vaiheessa, kun miettii bändin tai DJ:n palkkaamista, jotta osaa tehdä oikean valinnan.

Vaikka oma musiikkimaku olisi täysin selvä, omissa soittovaatimuksissaan ei koskaan kannata olla liian ehdoton. Kun musiikista vastaaville henkilöille antaa mahdollisuuden myös toteuttaa omaa itseään ja panna parastaan, saattaa joukosta löytyä helmiä, joista tulee myös omia suosikkeja. Esiintyjää tai DJ:tä palkatessa hintavertailu kannattaa aina, sillä erot taksoissa saattavat olla suuria. Toisaalta on hyvä muistaa, että heidänkin on koettava työnsä kannattavaksi. Se työ, mitä juhlissa nähdään, on vain jäävuoren huippu, kun takana on esimerkiksi paljon harjoittelua, arvokkaat laitehankinnat ja pitkät keikkamatkat.

culture