Länsiafrikkalaisen musiikin suosiosta

Musiikki
heinäkuu 25, 2017

 

Afrikkalainen musiikkikulttuuri on erityisen rikasta ja sitä on vaikea kuvailla lyhyesti. Eri puolilla Afrikkaa tyylit vaihtelevat runsaasti. Usein kun puhutaanafrikkalaisesta musiikista, monelle tuleekin mieleen länsiafrikkalainen musiikki. Länsiafrikkalaista, ertiysesti Senegalin ja Malin musiikkikulttuureita onkin mahdotonta sivuttaa kun puhutaan afrikkalaisesta musiikista. Käyn tässä lyhyessä artikkelissa läpi joitakin piirteitä Länsi-Afrikkalaisesta musiikista. Länsiafrikkalaiseen musiikkikulttuurin tanssi kuuluuu usein tärkeänä osana, juhlissa tanssiminen kuuluu usein tärkeänä osana juhlaan.

Länsimaisen rytmimusiikin juuret ovat Länsi-Afrikassa. Orjien kautta eism. blues, reggae ja jazz ovat juurtuneet länsimaiseen musiikkikulttuuriin. Rumpalit kuuluivat yleisesti Griot-sukuihin, jotka ovat tänäkin päivänä ovat erittäin suosittuja, esimerkiksi Senegalissa.

Monet tunnetut afrikkalaiset muusikot ovatkin senegalista. Tunnetuin senegalilaismuusikko maailmalla on Youssou N’Dour, erityisesti hänen duettonsa yhdessä Neneh Cherryn kanssa, 7 seconds on maailmankuulu. Muita kuuluisia senegalilaismuusikoita ovat esimerkiksi Ismail Lo ja Baaba Maal. Senegalilaiset muusikot laulavat usein wolofiksi, mutta moni laulaa myös ranskaksi ja englanniksi, esimerkiksi Youssou N’Dour yhdistää kaikkia näitä kieliä.

Myös Mali on tunnettu musiikistaan. Monet kuuluisat afrikkaliset muusikot, kuten Salif Keita, Oumou Sangaré tai Rokia Traore ovat kotoisin Malista. Myös malilainen musiikkikulttuuri on erittäin rikasta, musiikkityylejä on maassa erittäin paljon ja moni artisti yhdistääkin eri alueiden musiikkia.

Sekä senegalilalinen ja malilainen musiikki on suosittua ei ainoastaan Afrikassa, vaan myös maailmanlaajuisesti. Suosio on suurta erityisesti ranskankielisissä maissa, koska moni näiden maiden muusikoista laulaa myös ranskaksi. Länsi-Afrikassa on myös monia muita maita, joiden musiikkikulttuureista voisi kirjoitttaa pitkiä artikkeleita. Esimerkiksi Kap Verden saarilla musiikki on erittäin tärkeässä asemassa, ja monet kapverdeläiset artistit ovat tunnettuja myös maailmalla.

Tietyt instumentit ovat tyypillisiä Länsi-Afrikkalaisessa musiikissa, erityisesti Djembe-rummut ja Kora. Djembe on todennäköisesti tunnetuin afrikkalainen rumpu. Tyypillistä djembelle on, eettäsitä soitetaan paljain käsin. Koska djembe-rumpu valmistetaan käsin, jokainen rumpu kuulostaa yksilölliseltä.

Kora on harpun kaltainen soitin, jossa on 21 kieltä. Se on runsaasti käytetty erityisesti Senegalin, Gambian, Malin ja Guinean musiikkikulttuureissa. Nykyinen 21-kielinen kora kehitettiin 1800-luvulla. Kora onkin sekä perinnemusiikin soitin, että paljon käytetty instrumentti nykymuusikoiden keskuudessa. Toinen perinteinen länsiafrikkalainen soitin on malilainen ngoni, johon on viritetty 3-5 kieltä. Ngoni on vieläkin vanhempi kuin kora, sitä on soitettu jo ainakin 800 vuotta. Muita länsiafrikkalaisessa musiikissa käytettyjä soittimia ovat muun muassa dundun ja balafoni. Dundun-rumpuja on olemassa 3 eri kokoa, ja näille kaikille on olemassa omat nimityksensä. Balafoni on myös perinteinen länsiafrikkalainen soitin, ja sen soittamisella on usein merkittävä symbolinen arvo. Balafonin soittotaito periytyy useimmiten isältä pojalle.

culture