Keskisen, Itäisen ja Eteläisen Afrikan musiikki

Musiikki
kesäkuu 10, 2017

 

Afrikkalainen musiikki ei ole ainoastaan Länsi-Afrikan musiikkia, vaan monissa muissa Afrikan maissa on myös rikas musiikkikulttuuri. Tässä artikkelissa esittelen lyhyesti muiden maiden musiikkikulttuuria. Esimerkiksi kongolaiset rytmit ovat varsin tunnettuja, esimerkiksi Papa Wemban rumbamusiikki on tuttua monelle afrikkalaisen musiikin ystävälle. Wemba  oli yksi tunnetuimmista afrikkalaisista muusikoista. Wemba vieraili Suomessa vuonna 1999. Kongolainen rumba syntyi pääkaupunki Kinshasan klubeilla 80-luvulta, kun karibialaismusiikista vaikutteita saaneet muusikot alkoivat tehdä samankaltaisia kappaleita lingalan kielellä.

Etelä-Afrikasta on saanut alkunsa muun muassa kwaito. Kwaito on afrikkalaista, elektonista musiikkia, ja se pohjautuu house musiikkiin, ollen kuitenkin sitä hitaampaa. Kwaiton laulaja on yleensä mies, ja sitä esitetään huutaen tai laulamalla. Sanoitukset voivat olla varsin ronskeja, ja aika ajoin sanoitukset aiheuttavat hämmennystä. Etelä-Afrikassa jazz on hyvin suosittua, ja myös jazzin vaikutuksesta maahan on syntynyt uusia musiikkimuotoja, kuten marabi. Etelä-Afrikassa politiikalla on ollut tärkeä vaikutus musiikkiin ja muusikot ovat usein ottaneet kantaan poliittiseen tilanteeseen. Apartheidin aikana mustille musiikki oli tärkeä keino taistella apartheid-hallintoa vastaan. Esimerkiksi jazz-pioneeri Hugh Masekela on tunnettu apartheidin ja orjuuden vastaisista lauluistaan. Samoin Miriam Makeba tunnetaan hallinnon vastaisesta taistelustaan. Makeban tunnetuin kappale on Pata pata.

Angolasta lähtöisin oleva musiikkityyli on nimeltään kizomba. Kizomba on paikallista kimbundun kieltä tarkoittaen juhlaa. Kizombaa laulettiin aiemmin paljon kimbundun kielellä. yhä useammin sitä lauletaan portugaliksi. Kizomban suosio on kasvanut viime vuosina hurjasti kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Kizombaa harrastetaan paljon myös tanssina, ja Suomessa on jo vuosia saanut säännöllistä kizomba-opetusta. Kizomba on Euroopassa erityisen suosittua Portugalissa, jossa kizomba-musiikkia voi kuunnella ja tanssia lukuisilla klubeilla.

Itä-Afrikan musiikkitarjontaa hallitsee Tansania. Sen musiikkia hallitsee Bongo, joka tarkoittaa aivoja. Myös rap-musiikki ja musiikin kantaanottava rooli on tärkeää Tansaniassa. Kenialainen ja ugandalainen musiikki on sen sijaan vähemmän tunnettua maailmalla, mutta näissäkin maissa musiikilla on erittäin suuri merkitys.

culture