Musiikkiterapian hyödyt ja sovellukset Suomessa

Uncategorized
maaliskuu 22, 2025

Musiikkiterapia on vakiintunut, tutkittu ja monipuolisesti hyödynnetty hoitomuoto Suomessa. Sen juuret ovat syvällä terveydenhuollossa, ja sovellusalat laajenevat jatkuvasti. Tässä artikkelissa käsitellään musiikkiterapian hyötyjä, sovelluksia ja tulevaisuudennäkymiä Suomessa.

Musiikkiterapia on vuorovaikutuksellinen terapiamuoto, jossa musiikkia käytetään keskeisenä välineenä yksilöllisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Se ei ole musiikin opiskelua, vaan musiikin monimuotoisuuden hyödyntämistä ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Musiikkiterapia perustuu tutkittuun tietoon musiikin vaikutuksista ihmisen mieleen, kehoon ja aivoihin. Suomen musiikkiterapiayhdistys ry toteaa, että musiikki auttaa ilmaisemaan ja käsittelemään tunteita, edistää vuorovaikutusta ja tuottaa mielihyvää.

Musiikin monet vaikutusmekanismit

Musiikin terapeuttinen voima perustuu sen monipuolisuuteen. Musiikki aktivoi aivoja laaja-alaisesti, edistäen hermoverkkojen uudelleenmuodostumista ja tukien esimerkiksi aivovammapotilaiden kuntoutumista. Se vaikuttaa tunteiden säätelyyn, lievittää stressiä ja ahdistusta sekä voi parantaa unen laatua. Musiikin on myös todettu lievittävän kipua, mikä tekee siitä arvokkaan työkalun esimerkiksi sairaalahoidossa olevien lasten tukemisessa. Ylen artikkelissa kerrotaan, kuinka musiikki lievittää sairaan lapsen kipuja.

Musiikkiterapian sovellukset Suomessa

Musiikkiterapiaa sovelletaan Suomessa monipuolisesti eri-ikäisten ja erilaisten asiakasryhmien kanssa: psykiatriassa, neurologisessa kuntoutuksessa, lasten ja nuorten kehityksen tukemisessa sekä vanhustenhuollossa. Terapia soveltuu erityisen hyvin henkilöille, joilla on haasteita kielellisessä ilmaisussa, kuten afasiapotilaille tai kehitysvammaisille lapsille. Musiikkiterapiaa voidaan antaa yksilö-, ryhmä-, pari- ja perheterapiana.

Neurologinen kuntoutus

Neurologisessa kuntoutuksessa musiikkiterapia on erityisen tehokasta. Esimerkiksi aivohalvauksen jälkeisessä afasian kuntoutuksessa laulupohjainen musiikkiterapia on tuottanut lupaavia tuloksia. Helsingin yliopiston Music, ageing and rehabilitation team on tehnyt uraauurtavaa työtä musiikkiterapian hyödyntämisessä neurologisten sairauksien kuntoutuksessa.

Lasten ja nuorten tukeminen

Lasten ja nuorten parissa musiikkiterapia tarjoaa turvallisen ja luovan tavan käsitellä tunteita, kehittää vuorovaikutustaitoja ja tukea itsetuntoa. Erityisesti lastenpsykiatriassa musiikkiterapia on vakiinnuttanut asemansa, ja Suomi on kansainvälisesti tunnettu edelläkävijä. Musiikki voi auttaa lapsia käsittelemään traumaattisia kokemuksia ja lievittämään sairauteen liittyvää ahdistusta.

Ikääntyneiden hyvinvointi

Musiikkiterapia tarjoaa ikääntyneille merkittäviä hyötyjä. Se voi aktivoida muistoja, edistää sosiaalista vuorovaikutusta ja parantaa elämänlaatua. Erityisesti muistisairauksien kohdalla musiikin on havaittu säilyvän pitkään ja tuovan iloa. Jyväskylän yliopiston CoEMMBB tutkii aktiivisesti musiikin vaikutuksia ikääntymiseen.

Musiikkiterapian saatavuus ja ammattitaito

Musiikkiterapian saatavuus on Suomessa suhteellisen hyvä. Kela korvaa musiikkiterapiaa kuntoutuspsykoterapiana nuorille ja vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena. Lisäksi kunnat ja hyvinvointialueet kustantavat musiikkiterapiaa. Musiikkiterapeutin ammattinimike on Suomessa suojattu, ja pätevöityneiltä terapeuteilta edellytetään SUMUKEn hyväksymää koulutusta. Suomen musiikkiterapiayhdistys ry (SMTY) on keskeinen toimija musiikkiterapian edistämisessä.

Musiikkiterapian tulevaisuus

Musiikkiterapian tulevaisuus Suomessa näyttää valoisalta. Tutkimustieto musiikin terapeuttisista vaikutuksista lisääntyy, ja uusia sovellusaloja löydetään. Esimerkiksi integratiivinen improvisoiva musiikkiterapia (IIMT) on Suomessa kehitetty hoitomuoto, jolla on saatu lupaavia tuloksia masennuksen hoidossa (tutkimus). Tulevaisuudessa musiikkiterapian rooli osana kokonaisvaltaista terveydenhuoltoa tulee todennäköisesti vahvistumaan. Digitaalisten ratkaisujen, kuten etäterapian, yleistyminen voi tuoda musiikkiterapian yhä useamman ulottuville. Etäterapiassa musiikkiterapeutti ja asiakas voivat olla yhteydessä videoyhteyden välityksellä, ja musiikkia voidaan tuottaa ja jakaa digitaalisesti. Tämä mahdollistaa terapian saamisen myös syrjäseuduilla asuville tai liikuntarajoitteisille.

Musiikin voima

Musiikkiterapia on monipuolinen työkalu, joka tarjoaa mahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Sen soveltaminen eri ikäryhmien ja erilaisten haasteiden parissa on osoitus musiikin universaalista voimasta. Musiikkiterapian merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa, kun ymmärrys musiikin vaikutuksista ihmismieleen ja -kehoon syvenee. Suomessa on erinomaiset edellytykset olla musiikkiterapian edelläkävijämaa.

culture